Tips

CV: De 6 seconden des oordeels

Wat zou het toch makkelijk zijn als we precies wisten wat en hoe recruiters denken en als het allemaal heel duidelijk zou zijn hoe je effectief solliciteert. Helaas is dit niet altijd even duidelijk, of toch wel?

Er wordt door een recruiter gemiddeld maar zes seconden naar een CV gekeken. Daarna krijgt je CV meteen al de stempel: Wel of niet geschikt. Wil jij een CV die de 6 seconden test doorstaat? In deze blog lees je alles over hoe recruiters naar jouw CV kijken.

Verrassend genoeg

Tijdens een onderzoek van The Ladders, een grote carrièrewebsite, is er 10 weken lang gekeken naar het gedrag van dertig recruiters. Dit werd gedaan aan de hand van eye-tracking. Zo werd er gekeken naar de tijd die een recruiter besteed aan één CV, wat een recruiter bekijkt, hoelang een recruiter naar welk onderdeel kijkt, hoe snel een recruiter van onderdeel naar onderdeel gaat en welke onderdelen worden overgeslagen. Gemiddeld hadden ze dus maar 6 seconden per CV nodig. De recruiters zelf waren ook verrast. Zij hadden namelijk verwacht dat ze 4 tot 5 minuten nodig zouden hebben.

Wat gebeurt er in 6 seconden?

Het onderzoek wees uit dat de recruiters 80% van de tijd, dat ze naar een CV kijken, ze aan de volgende punten besteden: Jouw naam, Huidige functie/werkgever, Vorige functie/werkgever, De start- en einddatum van jouw huidige en vorige functie en Jouw opleidingen.

Dat is dus nog geen 5 seconden. Ik probeer te bedenken wat ik allemaal in 5 seconden kan doen, ik kom niet ver kan ik je melden. De andere dikke seconde(!) werd besteed aan het zoeken van sleutelwoorden die aansloten op de vacature, bijvoorbeeld een speciaal tekenprogramma of specifieke vaardigheden.

Geschikt at first sight

Wil jij op die geschikt stapel terecht komen? Hou dan rekening met het volgende:

Hou het relevant
Hierboven heb je al kunnen lezen dat een recruiter in minder dan 5 seconden naar, de voor hun, belangrijkste informatie kijkt. Zorg er dus voor dat je die punten bovenaan op je CV hebt staan. Laat jouw cv niet beginnen met oude of niet relevante informatie, je ligt namelijk zo op de ongeschikt stapel.

Hou het schoon
Zorg ervoor dat jouw CV er visueel duidelijk, aantrekkelijk en verzorgd uitziet. Zorg eerst voor een duidelijke indeling en maak er daarna iets moois van. Online kan je ook genoeg duidelijke en nette templates vinden.

Hou het simpel
Uit het onderzoek bleek dat grafieken en andere speciale opvallende dingen alleen maar afleiden. De relevante informatie moet in 6 seconden te vinden zijn. Houd het dus simpel!

Lees verder over carriere maken in je studententijd

Bekijk alle artikelen

Nooit meer iets missen van De Droomstarters?

Schrijf je in voor onze maandelijkse update!