Droomstarters gaat werken vanuit de ‘purpose economy’ gedachte en zoekt partners

Inleiding

Droomstarters gaat een andere, nieuwe fase in! Het blijft een community van getalenteerde studenten en innovatieve klanten, die op andere wijze met talent acquisitie omgaan. Echter de bedrijfsstructuur wil ik zodanig veranderen dat studenten als gelijkwaardige partners van mij en van elkaar de Droomstarters landelijk verder op- en uit kunnen bouwen. Oftewel, ondernemen als een relevante bijbaan. Met een beheersbaar ondernemersrisico, coaching van mij, de tools en processen en het concept van de Droomstarters.

De Droomstarters gaat gerund worden in de geest van de Purpose Economy. Met onze gezamenlijke energie creëren we waarde die niet onnodig uit het bedrijf vloeit. Hierdoor kan de Droomstarters groot worden zonder in te leveren op de kwaliteit van de dienstverlening. Het belang van de community staat voorop en winst is niet een doel op zich.

Zo worden we een bedrijf van en voor studenten, een landelijk netwerk met satellietkantoren in de grote studentensteden, gerund door studenten.

Doelstellingen van de Droomstarters:

 • Talentontwikkeling door het creëren van relevante bijbanen;
 • Vergroting van de talentvijver en bijdragen aan de War for Talent door overvloed te creëren in plaats van schaarste.

De Droomstarters tot nu toe

Mid 2017 ben ik begonnen een concept vorm te geven, gefinancierd door een investeerder. Het idee van de Droomstarters ontstond mede gevormd door ervaringen uit mijn eerder opgerichte bedrijven en banen bij een aantal corporates. Wat doet de Droomstarters?

De Droomstarters creëert relevante bijbanen voor studenten tijdens hun studie, als een vernieuwende vorm van talent acquisitie voor bedrijven waar Droomstarters in deeltijd werken. Na hun studie kunnen bedrijf en Droomstarter voor elkaar kiezen. Tegen die tijd is dat voor beiden een gefundeerde keuze.

Waarom?

 • Een Droomstarter bouwt zijn CV op al tijdens zijn studie. Hij doet relevante werkervaring op nog voor het afstuderen en kan ervaren wat werken inhoudt. Hierdoor is zijn keuze voor zijn eerste baan er een vanuit ervaring en weten, in plaats van een gok;
 • Onze klanten leren de Droomstarters echt kennen. In tegenstelling tot studenten die een stage komen lopen of een scriptie schrijven, is de Droomstarter geheel gericht op onze klanten. Ze worden een echte eigen medewerker met dezelfde doelstellingen als hun voltijd afgestudeerde collega’s. Alleen werken ze 1 tot 2 dagen per week. Een van de eerste voordelen; de stage coördinator, de opleiding en hun eisen vertroebelen de band tussen bedrijf en student niet langer;
 • In zijn relevante bijbaan tijdens z’n studie levert een Droomstarter al toegevoegde waarde;
 • Een bedrijf biedt de student na het afstuderen alleen een baan aan als hij overtuigd is van z’n kwaliteiten en match met het bedrijf. De student zegt alleen maar ‘ja’ als hij deze match ook voelt. Zo ondervang je de risico’s die recruitment veelal bij zich draagt, een direct gevolg van het elkaar niet echt kennen in de praktijk. Een soort samenwonen voor het trouwen.

We hebben ondertussen klanten als Transavia, T-Systems, Gemeente Amsterdam, Gemba en Volkerrail, waar Werktuigbouwkundigen werken als junior werkvoorbereider, IT’ers werken op een IT Servicedesk en Data Scientists werken in de Internet of Things. Als de match klopt en het nieuwe werken gewend is, zijn studenten en klanten erg blij met elkaar.

De uitdaging

Het gefinancierd worden door een investeerder en het onderdeel uitmaken van een groter geheel waar omzet en groei de hoofddoelen zijn en niet talentontwikkeling, zorgde voor logische ruis. Talent heeft een heel andere waarde dan sec de marges per uur, zoals iedereen die te weinig goed personeel kan vinden goed weet. Toen een jaar geleden de investeerder zich te vroeg moest terugtrekken uit de nog (te) jonge startup, moest er veel werk gedaan worden dat niets te maken had met klanten en vacatures en Droomstarter matchen. Typisch ondernemen dus. Ik ging automatisch op zoek naar een nieuwe investeerder. Toen deze tweede investeerder het onderste uit de kan wilde halen, werd ik eindelijk wakker en besefte dat het tijd werd om te bedenken wat ik wilde voor de Droomstarters.

En toen?

Ik ging eerst zelfstandig door zonder investeerder. Zonder team van recruiter, sales en online marketeer. Het afgelopen half jaar heb ik vooral besteed aan onder meer processen herinrichten, het reorganiseren van tools en backoffice en ‘soul searching’. Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op The Shore, een steward owned bedrijf met een gepassioneerde eigenaar/steward. Sindsdien heb ik via hem meer stewards gesproken van andere bedrijven. Zo kreeg ik zicht op een manier om mijn bedrijf te herinrichten en eventueel investeerders te gaan zoeken die een gezonde ROI willen, maar niet winst boven bedrijfsdoelstellingen plaatsen.

Want hoe laat ik studenten deelnemen zonder dat ze met kapitaal hoeven aan te komen? Hoe stimuleer ik zelfstandigheid, creativiteit en ownership, dus maak ik geen personeel maar ondernemers? En, hoe beperk ik hun risico’s? Kan ik aan groeikapitaal komen zonder water bij de wijn te moeten doen aan de doelstelling van de Droomstarters?

Ik kom steeds weer terug op hetzelfde, al weet ik niet of dit kán; Droomstarters was vanaf dag één bedoeld als community, van en voor studenten.

En nu?

Ik heb besloten m’n blik te richten op mijn initiële droom en de grote kracht van de Droomstarters:

 • Het nieuwe bedrijfsmodel van de Droomstarters draait om het creëren van waarde voor alle stakeholders; de medewerkers en de klanten en de Droomstarters wordt zo een bedrijf van en voor studenten, de Dromendragers.
 • De Droomstarters en Dromendragers vormen een hechte community – de studenten gaan elkaar helpen, coachen in intervisie sessies, elkaar echt leren kennen en een band opbouwen die nuttig blijft de rest van hun carrière.
 • Het wordt een landelijk netwerk georganiseerd in satellietkantoren in de grote studentensteden, gerund door studenten, gecoacht door mij, met de tools en processen van de Droomstarters;
 • De belangen van alle stakeholders worden zo op één lijn gebracht met het belang van Droomstarters, het bedrijf;
 • Dit bedrijf staat voor een andere manier van werken waarbij het belang van de community voorop staat en winst niet een doel op zich is;
 • We worden een succesvol duurzaam bedrijf dat bijdraagt aan een betere wereld.

Kick-off

Dit alles start op 14 september 2019. Alle Droomstarters komen om 12 uur bij elkaar op Scheveningen, bij The Shore. We gaan brainstormen over wat zij nou zelf vinden van dit idee:

 • Wat vinden mijn Droomstarters van dit plan;
 • Willen Droomstarters wel onderdeel uitmaken van een community en waarom?
 • Wat willen ze hiervoor doen en wat willen zij bereiken;
 • Zijn er ondernemers in de dop binnen de huidige community… studenten die aan de slag zouden willen als Dromendrager in de diverse steden, zonder groot ondernemersrisico, onder mijn begeleiding? Uiteraard begin ik met deze kans te gunnen aan mijn eigen Droomstarters. Zij kennen het principe tenslotte van binnen uit;
 • Of kennen zij potentiële Dromendragers?

En jij?

Waarom publiceer ik dit verhaal op LinkedIn? Ik weet zeker dat er veel gelijkgestemden zijn in deze tijd, economie en in de wereld van de talent-acquisitie. Bijna alle bedrijven hebben behoefte aan meer en goed talent. Er zijn veel mensen die weten dat het anders, beter en leuker kan. Mensen, die ontzettend veel creativiteit en ondernemerschap en kennis in zich dragen.

Ik hoop op input, feedback en misschien wel partners in crime!

Als je al zover gelezen hebt, dan heb je om een of andere reden interesse… Misschien ben je het niet eens met wat ik hier schrijf, of juist wel. Misschien heb je nieuwe invalshoeken. Ik hoor het heel graag. Of hier, of als je liever één op één communiceert: marcella@dedroomstarters.nl. Wellicht wil je de 14e ook komen? Stuur me dan een mail

Lees verder over carriere maken in je studententijd

Bekijk alle artikelen

Nooit meer iets missen van De Droomstarters?

Schrijf je in voor onze maandelijkse update!